Csőtörés elhárítás: bemérés, javítás és helyreállítás

Csőtörésekről majdhogynem napi rendszerességgel tudósítanak televíziók, rádiók, újságok riporterei, mert a csőtörés igen nagy galibákat képes okozni különösképpen a nagy városok mindennapi életében (ahol sokan élnek, rengeteg az autó, így az útlezárások, terelések, dugók óriási káoszhoz vezetnek, miközben alaposan felkorbácsolják a kedélyeket). Ám a kisebb települések életét is felráz egy-egy csőtörés, ami nem csak magánlakásokban, hanem közterületeken is előfordulhat.

Tényként kijelenthetjük, hogy bizony a csőtörés sunyi, alattomos, ám annál gyakoribb jelenség, hiszen a civilizált társadalom megjelenésével és ezzel együtt a közművesítéssel, megjelentek a csatornák, a teljes vízvezeték-hálózat kiépítése, aminek korszerűsítésével és folyamatos ellenőrzésével már aligha foglalkoznak, mert vagy nincsen rá elegendő pénz, vagy egészen egyszerűen senki nem foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, „elfelejtődik”.

A csőtörést vészelhárítása: módszerek, eszközök egy helyen, magas szaktudással rendelkező vízvezeték szerelőktől!


Ha sürgős a csőtörés elhárítása, kérje gyors árajánlatunkat telefonon!


A csőtörés, mint azonnali vészelhárítás

A csőtörés általában egyet jelent a vészelhárítással, amikor azonnal ki kell mennie a vízvezeték-szerelőnek a helyszínre. Ez azért is nagyon fontos információ az Ön szempontjából, mert a csőtörés kialakulásának okára kizárólag műszeres beméréssel deríthetünk fényt, tehát csak és kizárólag az erre szakosodott vízvezeték szerelők képesek megoldani a problémát és határozottan a kezükbe venni az irányítást. Ami egészen biztos, hogy ritkán fordul elő olyan eset (10-ből mondjuk 2-szer), amikor várhatunk a csőtörés elhárítással. Ha mégsem olyan nagy a baj, akkor telefonon egy előre megbeszélt időben kimegyünk a helyszínre és megnézzük, hogy mit tehetünk az egészséges, működőképes vezetékhálózat érdekben, de sajnos általában azonnal rohannunk kell, mert van, hogy közintézményekben (iskolákban, óvodákban), nagy tömegeket vonzó bevásárló helyeken vagy nagyforgalmú utak közelében alakul ki csőtörés elárasztva mindent, ami az útjába kerül.

A csőtörés jelei: mikor tudhatjuk, hogy csőtöréssel állunk szemben? Milyen jelei vannak?

  1. Az EGYÉRTELMŰ jel, amikor a csőtörés miatt a szennyvíz elárasztja a lakást, az udvart vagy a közterület meghatározott területét. Ez egy annyira súlyos és egyértelmű tény, hogy itt nem kérdés, hogy azonnali vészelhárítás fog következni a hibabejelentést követő egy órán belül.
  2. A SUNYI, már-már ALATTOMOS jel, amikor észrevesszük, hogy magasabb a vízszámla a kelleténél, vagy ha feltűnik nekünk, hogy a vízóra akkor is forog, amikor a vizet egyáltalán nem használjuk. Ebben az esetben az ember hajlamos kicsit elveszteni a fejét, dühöng és először nem a megoldásra koncentrál. Igazságtalannak érzi a dolgot, ami igaz is, de törekedni kell a megoldásra, az okok felderítésére, aminek első lépése, hogy az illető azonnal értesíti a Budapest Csatornázás munkatársait!
  3. Nedvesedett falak. A csőtörésnek ez az enyhébb verziója. Ilyenkor még egy profi szakember a probléma okát, a sérült hálózatrésznek a felkutatását gond nélkül el tudja végezni, így az anyagi veszteség minimalizálódik és még nagyobb bosszúsággal sem járt az egész procedúra. Amiről azonban ne feledkezzen meg: az a beázást követő helyreállítás, amihez ha kell, hívjon profi mesterembert! Hétvégi házaknál szokott ez különösen veszélyes lenni, amikor a tulajdonosok akár több hónapon keresztül az ingatlanra sem néznek és a csőtörés óriási károkat okoz az épület falazatán. Ebben az esetben a csőtörés elhárítás akkor mondható teljesnek és lezártnak, ha a kőműves a falakat is rendbe tette és eredeti állapotba hozta.
  4. És vannak képtelen helyzetek, amikről azt gondoljuk, hogy „áh velünk úgysem történhetnek meg”, csak aztán, amikor benne vagyunk a pácban nézünk csak igazán, hogy miért voltunk gondatlanok, figyelmetlenek, dekoncentráltak. Merthogy léteznek olyan szituációk, amikor valaki véletlenül kárt tesz (például fúróval) a vízvezetékben, ezáltal az megrongálódik, így elkezdi ereszteni magából szépen lassan a vizet. Hiába tűnik képtelenségnek, mégis előfordul és ez is éppúgy csőtörést kiváltó tényező.

Figyelmeztetés: ami nagyon fontos, és amit tudnia kell különösképpen, ha a családban él kiskorú, hogy a csőtöréssel kiáramló víz elektromos hálózattal érintkezve valóban életveszélyes szituációkat szülhet, ezért ne felejtse el áramtalanítani az adott területet és ha tudja, hogy a csőtörés a főnyomócsőnél hol keletkezett, akkor azonnal zárja el, és csak ezeket a lépéseket követően keressen fel bennünket!Mi történik akkor, ha már a helyszínen vagyunk? Melyek a csőelhárítás lépései?

A helyszínre érkezést követően az első lépés mindig a HIBAMEGÁLLAPÍTÁS, azaz a csőtörés lokalizálása, a probléma kialakulásának gyökere, kiindulója. Feltárjuk tehát, hogy pontosan hol és mi okozta a galibát. A pontos okok felkutatása azért is nagyon fontos, mert így minimalizálható az a bontás, aminek köszönhetően egyáltalán hozzáférhetünk az említett csatornarészhez. A csőtörés lokalizálása speciális fémkereső illetve akusztikus csőtörés kereső műszerrel történik. Ezek a legkorszerűbb eszközök, amikkel a szakma rendelkezhet. Használatukkal egyszerűen és gyorsan rábukkanhatunk a probléma forrására, a vízhálózat sérült részére.

Második lépésként következik a sérült vízhálózat rendbe tétele, amit a csőtörések fajtái alapján végzünk el. Ennek két alapvető kategóriája a nyomó és a lefolyó vezetékek csőtörése. Hibaelhárítás során a csőtörés fajtájának megállapítása akkor válik nehezebbé, ha a sérült vezeték nem a falon kívül helyezkedik el. Ebben az esetben a falon lévő víznyomatok adhatnak némi segítséget. Első dolgunk tehát körberajzolni az ázott falfelületet és abból következtetni a csőtörés típusára.

Ha nyomó vezetékek csőtöréséről van szó, a munkálat megkezdése előtt mindenképpen nyomásmentesíteni kell a csőszakaszt. Ha a lefolyó vezetékekben történt a galiba, akkor mindig meg kell győződnünk arról, hogy vajon az érintett csőszakasz használatban van-e vagy sem.Amire nem mindenki gondol…

Kevesen gondolnak arra, hogy az elöregedett nyomócső elzáró csapok, és a sarokszelepek különösen nagy veszély forrásai lehetnek a csőtörésnek és a csőtörés elhárításnak. Gondoljon bele, hogy mi van akkor, ha hibaelhárítás során nem tudja elzárni a főnyomó csapot, mert az elrozsdásodott, elhasználódott? Ebben az esetben nem fogja tudni elzárni a kiáramló víz útját, tehát a vízszivárgás nem fog megszűnni, hanem további károkat okoz, és nem kerülünk közelebb a megoldáshoz sem. És ami még talán ennél is súlyosabb tény, hogyha nem vesszük észre időben a csőtörés jeleit, akkor az ingatlan olyan súlyos károkat fog szenvedni, hogy csökkeni fog az értéke és a minősége is.

Egyet lehet tenni a megelőzés érdekében, hogy bizonyos időközönként a Budapest Csatornázás vízvezeték-szerelőivel ellenőrizteti a vezetékek állapotát és a legkisebb probléma felmerülésekor is elejét veszi annak, hogy a későbbiek során esetleg kialakuljon egy komolyabb probléma.

Csőtörés bemérés

Végezetül tekintsük át az egyik legfontosabb szolgáltatásunkat: a csőtörés bemérést, azaz a vízveszteség kezelés módját, lehetőségeit! A csőtörés bemérést alkalmazzuk az elhárítási munkafolyamat részeként is, ám a megelőzésben is fontos szerepe van, hiszen a vízhálózat rejtett szivárgásainak tervszerű feltárást ezen a rendszeren keresztül végezzük el. A sérült hálózatrész lokalizálása kizárólag a műszeres beméréssel képzelhető el. Az elektroakusztikus technológia alapján működő műszerekkel végzett lokalizálás mellett a vízveszteség-elemző mérőkocsinak köszönhetően pontosan megállapíthatóak a veszteségértékek is. A csőtörés bemérés és a vízveszteség kezelés tehát egy stabilabb üzemmentet hoznak létre. Elérhető, hogy a hibák időben történő feltárásával költséghatékonyan javíthatóak legyenek a sérülések és minimális veszteséget okozzanak.

Jól látható, hogy bizony a vízvezetékekkel igenis foglalkozni kell! Muszáj ellenőrizni és figyelni a helyzetüket és az esetleges hibákat még időben feltárni és orvosolni. Minimális figyelemmel, gondoskodással mindez elérhető, megvalósítható. Tegyen ön is így és számítson a Budapest Csatornázás tapasztalt és hozzáértő szakembereire!